סובלים מפצעי בגרות? כך ניתן להתמודד
פצעי הבגרות היא אחת הבעיות השכיחות ביותר, בעיקר בקרב אוכלוסיית בני הנוער, אך יחד עם זאת, מפצעי בגרות ניתן לסבול בכל גיל, בין אם בקרב תינוקות ואף בגיל מבוגר. מעטים הם אלו שפצעי הבגרות פסחו עליהם. מהם הגורמים לכך? האם ניתן להתמודד גם ללא נטילת כדורים? מה ניתן לעשות? אם גם אתם סובלים מאקנה וחצ'קונים (פצעי בגרות), המאמר הבא בשבילכם.
מה זה אקנה?
מדובר במחלת עור נפוצה מאוד שבעיקרה פוגעת בבני נוער. בעברית, תופעת ה-Acne (אקנה וולגריס) נקראת פצעי בגרות או חצ'קונים (ע"פ השפה המדוברת). אלו הם פצעונים מציקים, לעיתים מגרדים ומוגלתיים, אליהם עלולים להתלוות גם הפרעה בדימוי העצמי, מראה פחות אסתטי בעור הפנים ואף פגיעה באיכות החיים.
האם פצעי בגרות יכולים להופיע רק בפנים?
אחת ולתמיד בואו נפוצץ את המיתוס על אקנה וחצ'קונים - פצעי בגרות עשויים להופיע בכל חלקי הגוף (אך נפוצים בעיקר באזור הפנים) - כך למשל ניתן לראות פצעונים בגב, בחזה, בזרועות, בכתפיים ועוד.
הגורמים לפצעי בגרות -
התשובה עשויה להשתנות מאדם לאדם, אך בהתאם למחקרים נמצא כי ישנם מספר גורמים העשויים להשפיע ומהווים גורם לפצעי הבגרות -
שינויים הורמונליים כמו גיל ההתבגרות, מחזור חודשי, נשים מניקות, נשים בהריון
חרדה ולחצים - כאשר הגוף נכנס למצב של חרדות ולחצים, מופרשות רמות מאוד גבוהות של הורמונים (כמו למשל אדרנלין) העשויים להאיץ את פעילות תאי הגוף ובכך להשפיע על הפרשת השומנים ולגרימת סתימת נקבוביות העור והגדלת הסיכויים לפצעי הבגרות כתוצאה מכך.במידה ונסתם הפתח של זקיק השערה
הורמונים משתוללים: בלוטות החלב - הפרשה יתרה של שומנים. אמנם מדובר בתופעה הנפוצה בקרב בני נוער, אך לא רק - גם בגילאים מבוגרים יותר נוטות בלוטות החלב לבצע הפרשה יתרה של שומנים, כאשר אלו מתערבבים עם תאי עור מתים, וכך למעשה עשויה להיווצר סתימת נקבוביות העור.
גנטיקה
תזונה - בקרב אלו בעלי הנטייה לאקנה, מוצרים עתירים בסוכר ומוצרי חלב מגבירים את הסיכויים
טיפול באקנה וחצ'קונים - דרכי התמודדות
סובלים מפצעי בגרות? ראשית, רצוי ואף מומלץ להיוועץ באיש מקצוע המתמחה בתחום - בקרו אצל רופא עור.
לא רק כדורים - ניתן לטפל בחצ'קונים ואקנה גם על ידי שימוש במשחות ושימוש בקרמים מסויימים המכילים חומצה רטינואית השוברת את חסימת בלוטת החלב על ידי הפחתת הנקודות הלבנות והנקודות השחורות, שמהם למעשה מתפתחים אותם נגעי אקנה.
שמירה נכונה על התזונה - ירקות ופירות, גבינות רזות ודגנים מלאים, אלו חלק מהתחליפים למוצרי שומן רווי, ממתקים, מאכלים תעשייתיים וחטיפים, הגורמים להתפתחות נגעי האקנה.
כנגד כל הפיתויים: הימנעו מלחיצות וגירודים של הפצעונים, אין לפוצץ אותם, שכן, הנכם עשויים לסבול מצלקות או דלקת
כיצד ניתן לשמור על איזון הורמונלי?
ישנה חשיבות גבוהה לגבי שמירת איזון הורמונלי, שכן להורמונים קיימת השפעה הן על הבריאות הרגשית, הן על הנפשית והן על הגופנית. במצב בו אין איזון הורמונלי הרי שנפגעות גם מערכות אחרות בגוף. מה הקשר בין שמירה על איזון הורמונלי לבין אקנה ופצעונים (פצעי בגרות)? הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לשמור על האיזון ההורמונלי:
הקפידו על פעילות גופנית סדירה:
שמירה על פעילות גופנית באופן סדיר תסייע לשיפור זרימת הדם לשרירים ואף תגביר את הרגישות לקולטן ההורמונים. כמו כן, עליכם להקפיד לבצע פעילות באופן מתון, כמו למשל שחייה או הליכה, ולהימנע מפעילות גופנית בתדירות גבוהה מדי, שכן הדבר עלול להחריף את מצב חוסר האיזון ההורמונלי.
שינה איכותית ועקבית:
שמירה על שעות שינה סדירות ומספקות למעשה חיונית לבריאות מיטבית. כאשר השינה לקויה יש קשר ישיר לחוסר איזון בהורמונים רבים ומעודד ייצור של הורמון גדילה, וזה מפר את האיזון ההורמונלי. לכן, מומלץ להקפיד על שינה איכותית של בין 7-9 שעות שינה בלילה על מנת לשמור על איזון הורמונלי מיטבי.
צמצום בצריכת הסוכר:
ראשית, צמצום בצריכת הסוכר תסייע בהימנעות מסוכרת, השמנה ומחלות אחרות. הפחתה של צריכת משקאות ממותקים ומקורות אחרים לתוספת סוכר למשל, עשויה לשפר את בריאות ההורמונים.
צמצמו את צריכת הקפאין שלכם:
צריכת קפאין לא מבוקרת עשויה לשבל את פעילות הבלוטות האנדוקריניות (מערכת ההפרשה הפנימית, אוסף בלוטות המפרישות ומייצרות למחזור הדם הורמונים), כאשר אלו אחראיות על הפרשת ההורמונים בגוף. לדוגמה, קפאין הנמצא בשוקו, תה, קפה ועוד.