עור התינוק מגרד?
סקרנו בשבילכם מספר עובדות על גרד, וריכזנו מספר טיפים למניעת והפחתת גרד
עור התינוק הוא עדין, רגיש ופגיע ויש לשמור ולהגן עליו. איך ניתן להתמודד עם גרד בגוף ואיך ניתן למנוע את התופעה המציקה?
גירודים בגוף הם תופעה יומיומית שכיחה ומוכרת, אשר כל אדם חווה בנקודת זמן כלשהי בחייו. בשפה הרפואית גירוי בעור נקרא pruritus, מנגנון המופעל על ידי מערכת העצבים כתגובה לגירוי פנימי או חיצוני על העור, אשר גורם לשחרור של מתווכים עצביים כמו היסטמין (שמשתחרר במצבי אלרגיה) וברדיקינין בין שכבות העור – דרמיס ואפידרמיס.
הסיבות להיווצרות גרד בקרב תינוקות וילדים
אטופיק דרמטיטיס היא מחלה המופיעה לרוב בגיל הינקות ולרוב חולפת בהדרגה עם השנים. תגובות העור לגירויים חיצוניים שונים מתבטאת בגרד עז, יובש ואדמומיות. הפריחה מופיעה באזור הפנים, המרפקים והברכיים בקרב תינוקות. הגרד עלול לגרום לפציעה של העור ואף לזיהום חיידקי או ויראלי.מחלות עור ומחלות ויראליות נוספות
גרד ופריחות הם אותות גם למחלות עור שונות (פסוריאזיס, סבוריאה) ומחלות ויראליות (אבעבועות רוח למשל). גרד בעקבות מחלה ויראלית יופיע באופן פתאומי ולרוב ילווה בסימפטומים נוספים כמו חום וחולשה.
יתושים, דבורים ואף נמלים העלולים לגרום לעקיצות המלוות באדמומיות וגרד. מדובר במטרד לא מבוטל, במיוחד שפציעה של העור בעקבות גרד עלולה לגרום גם לזיהום חיידקי משני
רגישות למגע היא אחת הסיבות להיווצרות גרד. ברוב המקרים הפריחה והגרד יופיעו במקום המגע. על מנת לטפל כראוי יש לזהות את גורם הפריחה ולהרחיקו ממגע בעור..
עלולים לגרום להיווצרות גרד, ולכן חשוב לזהות את הגורם לרגישות ולהימנע ממנו.
אלרגיה בעור וגרד
המונח אלרגיה מתייחס באופן כללי לתגובה מוגזמת של מערכת החיסון כלפי גורם מסוים. לעיתים הגוף מפתח רגישות למרכיב כלשהו , המערכת החיסונית מזהה שהיא מותקפת ושולחת נוגדנים כדי להדוף את הפולש (האלרגן), אז נוצרת אדמומיות מקומית, יובש, גרד ועקצוץ. כדאי לדעת כי במקרה של עקיצות יתושים התסמינים השכיחים גרד ואדמומיות, אינם נגרמים מהעקיצה עצמה אלא מתגובת מערכת החיסון לחלבון הנמצא ברוק היתושה.
כמה עובדות מעניינות: גרד ותינוקות
תינוקות וילדים נוטים להתגרד יותר
הגירוד היא תופעה מעגלית - אזור שמגרדים אותו, יהפוך להיות מגרד אף יותר. ילדים כאמור נוטים להתגרד יותר ממבוגרים, ופעמים רבות מבלי לשים לב בשעות הלילה.
חוסר שליטה בגרד
תינוקות וילדים אינם שולטים פעמים רבות בפעולת הגירוד ולעתים מגיעים לכדי אשפוז עקב התפתחותם של זיהומים משניים. טיפול אנטיביוטי תוך ורידי יפתור את המצב
תינוקות וילדים פחות חסינים לעקיצות היתוש
ילדים הם מטרה נוחה לעקיצות היתוש. ליתר דיוק, ליתושה. כדי לאפשר ליתושה למצוץ מדמו של הנעקץ היא מזריקה חומרים המאפשרים לפרק את הדם, וחומרים אלה גורמים לנפיחות, אודם וגרד. לילדים סבירות גבוהה יותר לפתח תגובה אלרגית לעקיצות משום שמבוגרים רבים נעקצו מיתושים בעבר והפכו חסינים יותר.
לתינוקות ואנשים עם סוג דם O סיכוי גדול יותר להיעקץ
מחקר יפני שנערך בשנת 2004 גילה כי סוג הדם שמושך את הנמר האסייתי (הנפוץ גם בישראל) יותר מכול הוא O.
טיפים למניעה והקלה במצבים של גירוד אצל תינוקות: