מהם הגורמים לפסוריאזיס וכיצד אפשר למנוע את התפרצותה?
היא עלולה לתקוף באיזורים שונים בגוף, היא לא אסתטית, ובעיקר פוגעת בעור עד כאב. כל מה שעליכם לדעת על הגורמים לפסוריאזיס ועל הטיפול בתסמינים:
זה לא משנה אם חורף או קיץ, כשמתמודדים עם פסוריאזיס, מתמודדים איתה בכל עונה. בקור היא עלולה להתפרץ או להתלקח, ובחום היא מאלצת אותך ללבוש בגדים ארוכים כדי להסתיר. היא משבשת את אורח החיים, וגורמת לא רק לגירודים בעור ועל הקרקפת אלא גם לחוסר מנוחה בחיפוש אחר פתרונות והקלה. אז איך בכל זאת אפשר לחיות עם הפסוריאזיס בשלום? ריכזנו לכם את כל המידע שישפוך אור על העור שלכם.
מהי מחלת הפסוריאזיס?
פסוריאזיס היא מחלת עור אוטואימונית שנגרמת כתוצאה משיבוש וחוסר איזון במערכת החיסונית. תאים שתפקידם הוא להגן על הגוף מופעלים בטעות וגורמים למצב דלקתי בעור. כתוצאה מכך יש הצטברות של תאי עור חדשים בקצב מהיר מידי, עוד לפני נשירת התאים הישנים. ייצור עודף גורם להצטברות של תאי עור ולהווצרות שכבות נגעים על פני העור.
תסמיני המחלה באים לידי ביטוי בסוגי נגעים מחוספסים וגדולים, וקשקשי עור. ישנם סוגי פסוריאזיס שונים המופיעים באיזורים שונים בגוף - מרפקים, ברכיים ובעור הקרקפת. אם אתם סובלים מהמחלה, אתם לא לבד. ההערכה היא כי בין 2%-3% מאוכלוסיית העולם סובלת מפסוריאזיס, שתוקפת גם ילדים וגם מבוגרים כאחד.
שכיחות המחלה בעולם המערבי נמצאת בעלייה מתמדת.
מה עלול לגרום לפסוריאזיס להתפרץ?
נטייה גנטית או משפחתית –
לשליש מהחולים יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה שחולה בפסוריאזיס.
טראומה או לחץ נפשי –
סטרס מהווה גורם סיכון ידוע לפסוריאזיס. המחלה עלולה להתפרץ או להחמיר בעקבות אירועים קשים ולחץ נפשי (תקופת בחינות, לחץ ממקום העבודה, מצב בריאותי רעוע, וכו'). הלחץ מגביר את הסיכון להתפרצות כיוון שהוא גורם לשפעול המערכת החיסונית ולהגברת התגובה הדלקתית המובילה למחלה.
חתך, שריטה או חבלה –
נגעי פסוריאזיס נוטים להופיע על אזורים פגועים בעור כגון כוויות, צלקות, עקיצות חרקים, חתכים או אזורים בעור המצויים תחת לחץ.
חורף –
בחורף, בגלל האוויר היבש יותר, וחשיפה מועטה יותר לשמש עולה הסיכון להתפרצות של פסוריאזיס, וגם להתלקחויות של המחלה למי שכבר סובל ממנה.
דלקת גרון סטרפטוקוקית -
מחלות זיהומיות מהוות סיכון מוגבר להתפרצות של פסוריאזיס. האופייני שבהם הינו חיידק הסטרפטוקוק הגורם לדלקות גרון.
תרופות –
קיימות תרופות העלולות לגרום להתפרצות, החמרה או עמידות של פסוריאזיס, ביניהן: למשל ליתיום או חוסמי בטא כמו פרולול, נורמיטן ונורמלול.
האם זה נכון שיש קשר בין פסוריאזיס לתזונה שלנו?
אכן ידוע כי קיים קשר הדוק בין פסוריאזיס ותזונה. המזון והשתייה שאנחנו מכניסים לגופינו משפיעים ישירות על הגוף שלנו וגם על העור. חולי פסוריאזיס שיקפידו על תזונה מתאימה ונכונה יסייעו להפחית מתסמיני המחלה.
ממה עליכם להימנע? בשרים עתירי שומן, סוכרים, גלוטן, מזונות מעובדים, ירקות ממשפחת הסולניים (עגבנייה, תפוח אדמה וחציל). חשוב גם להימנע כמה שאפשר מאלכוהול, הנחשב כטריגר למחלת הפסוריאזיס בגלל השפעותיו השליליות על מערכת החיסון.
מה כדאי להכניס לתפריט? בשר רזה (הודו, עוף), דגים, ירקות אנטי דלקתיים (תרד, ברוקולי, קייל, דלעת, גזר - המסייעים בערכים שלהם למלחמה בדלקות), דגנים מלאים, מזונות שמכילים ויטמין A וויטמין D.
חשוב לנסות באופן הדרגתי מה מתאים לכם ומה לא מתאים לכם, מאחר וכל אחד הוא ייחודי, ניסוי וטעיה הם חלק מהתהליך.
האם קיים טיפול לפסוריאזיס? כך תוכלו להקל על תסמיני המחלה
זיהוי וטיפול מוקדם – ברגע שמופיעים סימנים מחשידים בעור, כמו אדמומיות או גירוד, אל תחכו להשפעתם, אלא התחילו מיד בטיפול.
חשיפה מבוקרת לשמש – גיחות קצרות לשמש פעמיים - שלוש בשבוע למשך 15 דקות עם מקדם הגנה עם מינימום 30 SPF. קרני UV הנפלטות מהשמש יכולות להאט את התרבות תאי העור, ולכן זוהי דרך טובה להרגיע, לשפר ואף לרפא נגעי פסוריאזיס.
הימנעות מתכשירים המכילים חומרים מגרים – תכשירים המכילים אלכוהול וצבע מלאכותי עלולים לגרות את העור וכך להחמיר ולגרום להתלקחות הפסוריאזיס.
הימנעות ככל האפשר מסטרואידים – בשנים האחרונות התברר ששימוש ממושך בתכשירים המכילים סטרואידים חזקים עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לעור.
תחזוקת העור ושימוש בתכשירים מתאימים – תחזוקה יומיומית של העור תוכל לשפר את מצב המחלה באופן משמעותי, הזנת העור בלחות בשגרה, תסייע להפחית יובש, גירוד, אדמומיות, כאבים וקילופים בעור ובקרקפת. ערכת PSO של קמדיס כוללת תכשירים הנותנים מענה מקיף גם לקרקפת וגם לגוף, ומטפלת ביעילות בכל תסמיני המחלה. כל אחד מן התכשירים בערכה משלים את האחרים בזכות ההרכבים השונים של צמחי המרפא: כל תכשיר מטפל בהיבט אחד של הבעיה, וכולם יחד עשויים להוות טיפול אפקטיבי וארוך טווח.
כמה טיפים מרופא עור בכיר:
דר' איתן ברמן רופא עור ויועץ לקמדיס, מעניק כמה טיפים נוספים למניעת ניהול ההתקלחות ולהפחתת אי הנוחות:
שימוש ברטיות רטובות - להקלה על התחושה הלא נעימה, ניתן להשתמש ברטיות רטובות. יש לעטוף את האזורים המגורים ברטיות בד רטובות, ולהניח למשך כ-30 דקות לטובת הרגעת העור.
שימוש בקרם לחות - עור יבש עלול להתפתח לרבדים אדומים מגרדים ביתר קלות לכן הקפידו להימרח יום יום בקרם לחות איכותי. בחרו בקרם המתאים לשימור שגרת טיפול בעור לצד תרופות ביולוגיות או תכשירים אחרים.
התאמת הרגלי רחצה - כאשר הפסוריאזיס מגרד במיוחד, חשוב להימנע ממקלחת במים חמים מדי כיוון שהחום יכול לגרום לגירוד בלתי פוסק. מומלץ להגביל את זמן הרחצה, היות ושהייה ממושכת במים עלולה לגרום לעור יבש יותר.
ערכת PSO היא סדרה ייעודית לטיפול יעיל בקשקשת , נגעים ועור מתקלף. - סדרה המכילה שילוב ייחודי של תמציות צמחים (Control Botaniplex™ system), סרמידים, חומצות שומן וגליצרין. סדרת מוצרי הפסו של קמדיס כוללת - קרם גוף טיפולי להפחתת יובש וקילופים בעור, שמפו טיפולי ו-קרם טיפולי לקרקפת להקלה מהירה על קרקפת מגרדת, מגורה, אדמומית ומתקלפת.
מחקרים קליניים שנערכו על ידי קמדיס בחולי פסוריאזיס הראו כי בשימוש נכון ועקבי, בערכת PSO- הביא לשיפור גדול בתסמיני המחלה הן בקרקפת והן בעור.
שמפו טיפולי לקרקפת מגורה ומתקלפת
- מונע היווצרות קשקשים ומסיר עד 100% מהקשקשים הנראים לעין
- בשילוב עם הקרם הטיפולי לקרקפת מגורה ואדמומית, מסייע בהסרת שכבות עור יבשות: שיפור של 92% בחומרת הקילופים בעור לאחר 6 שבועות!
- מפחית אדמומיות ומרגיע קרקפת מגורה (תסמיני פסוריאזיס)
- מנקה את השיער ואת עור הקרקפת
קרם גוף טיפולי עשיר לטיפול בעור יבש וקילופים בעור
- מרגיע עור יבש ומגורה, מעניק לחות ומזין את העור
- מפחית מראה עור סדוק, קילופים בעור, נגעי יובש ואדמומיות
- מסייע לשיקום שכבת ההגנה הטבעית של העור
- בניסוי קליני שנערך על ידי קמדיס ונבדק על ידי חולי פסוריאזיס נמצאה ירידה של 83% בגרד ושיפור כללי בתסמיני הנגעים של כ-60% לאחר 6 שבועות.