סובלים מגירודים בגוף? לפניכם מדריך אל-גרד לתינוק

עור התינוק הוא עדין, רגיש ופגיע ויש לשמור ולהגן עליו. איך ניתן להתמודד עם גירודים בגוף ואיך ניתן למנוע את התופעה המציקה?

גירודים בגוף הם תופעה יומיומית שכיחה ומוכרת, אשר כל אדם חווה בנקודת זמן כלשהי בחייו. בשפה הרפואית גירוי בעור נקרא  pruritus, מנגנון המופעל על ידי מערכת העצבים כתגובה לגירוי פנימי או חיצוני על העור, אשר גורם לשחרור של מתווכים עצביים כמו היסטמין (שמשתחרר במצבי אלרגיה) וברדיקינין בין שכבות העור – דרמיס ואפידרמיס.

הסיבות להיווצרות גירודים בגוף בקרב תינוקות וילדים 

1. אטופיק דרמטיטיס/אסתמה של העור

אטופיק דרמטיטיס היא מחלה המופיעה לרוב בגיל הינקות ולרוב חולפת בהדרגה עם השנים.

תגובות העור לגירויים חיצוניים שונים מתבטאת בגירוי עז, גירודים בגוף, , יובש ואדמומיות. הפריחה מופיעהבאזור הפנים, המרפקים והברכיים בקרב תינוקות.

2. מחלות עור ומחלות ויראליות נוספות

גרד ופריחות הם אותות גם למחלות עור שונות כגון: פסוריאזיס, סבוריאה ועוד. ומחלות ויראליות (אבעבועות רוח למשל). גירודים בגוף בעקבות מחלה ויראלית יופיעו באופן פתאומי ולרוב ילוו בסימפטומים נוספים כמו חום וחולשה. 

3. עקיצות של חרקים

יתושים, דבורים ואף נמלים העלולים לגרום לעקיצות המלוות באדמומיות וגרד. מדובר במטרד לא מבוטל, במיוחד שפציעה של העור בעקבות גרד עלולה לגרום גם לזיהום חיידקי משני.

4. רגישות לחומר שבאים איתו במגע (Contact dermatitis)

רגישות למגע היא אחת הסיבות להיווצרות גרד. ברוב המקרים הפריחה והגרד יופיעו במקום המגע. על מנת לטפל כראוי יש לזהות את גורם הפריחה ולהרחיקו ממגע בעור..

5. רגישות למזון או לתרופה

עלולים לגרום להיווצרות גירודים בגוף, ולכן חשוב לזהות את הגורם לרגישות ולהימנע ממנו.

 אלרגיה בעור וגרד

המונח אלרגיה מתייחס באופן כללי לתגובה מוגזמת של מערכת החיסון כלפי גורם מסוים. לעיתים הגוף מפתח רגישות למרכיב כלשהו , המערכת החיסונית מזהה שהיא מותקפת ושולחת נוגדנים כדי להדוף את הפולש (האלרגן), אז נוצרת אדמומיות מקומית, יובש, גרד ועקצוץ. כדאי לדעת כי במקרה של עקיצות יתושים התסמינים השכיחים גרד ואדמומיות, אינם נגרמים מהעקיצה עצמה אלא מתגובת מערכת החיסון לחלבון הנמצא ברוק היתושה.

כמה עובדות מעניינות: גרד ותינוקות

תינוקות וילדים נוטים להתגרד יותר

הגירוד היא תופעה מעגלית - אזור שמגרדים אותו, יהפוך להיות מגרד אף יותר. ילדים כאמור נוטים להתגרד יותר ממבוגרים, ופעמים רבות מבלי לשים לב בשעות הלילה.

חוסר שליטה בגרד

תינוקות וילדים אינם שולטים פעמים רבות בפעולת הגירוד ולעתים מגיעים לכדי אשפוז עקב התפתחותם של זיהומים משניים. טיפול אנטיביוטי תוך ורידי יפתור את המצב

תינוקות וילדים פחות חסינים לעקיצות היתוש

ילדים הם מטרה נוחה לעקיצות היתוש. ליתר דיוק, ליתושה. כדי לאפשר ליתושה למצוץ מדמו של הנעקץ היא מזריקה חומרים המאפשרים לפרק את הדם, וחומרים אלה גורמים לנפיחות, אודם וגרד. לילדים סבירות גבוהה יותר לפתח תגובה אלרגית לעקיצות משום שמבוגרים רבים נעקצו מיתושים בעבר והפכו חסינים יותר.

לתינוקות ואנשים עם סוג דם O סיכוי גדול יותר להיעקץ

מחקר יפני שנערך בשנת 2004 גילה כי סוג הדם שמושך את הנמר האסייתי (הנפוץ גם בישראל) יותר מכול הוא O.

טיפים למניעה והקלה במצבים של גירודים בגוף אצל תינוקות:

  • גזרו ציפורניים! מומלץ לגזור ציפורניים על בסיס קבוע ולהימנע מציפורניים ארוכות בקרב תינוקות וילדים.
  • העדיפו להלביש את הקטנים בבגדי כותנה, קלילים ורחבים.
  • היתושות טורפות עם העיניים. לפיכך מומלץ להלביש את הילדים בבגדים בהירים.
  • הפחיתו הזעה ככל הניתן: נסו להפחית את מצבי הזיעה של התינוק במידת האפשר. העדיפו שיימצא בסביבה נעימה, כי הזיעה מעלה את הגרד.
  • רחצה במים פושרים: מומלץ לעשות אמבטיות פושרות ולהימנע ממים חמים.
  • נסו להסיח את דעתם של הקטנים על מנת שלא יגרדו.
  • הקפידו ללחח את עורו של התינוק, ולא לתת לו להתייבש. עור מלוחח מרגיע גירוד.
  • מומלץ להשתמש בתכשירים מתאימים להרגעת הגירוד. חשוב שהמוצרים יהיו מתאימים לעורו הרגיש של התינוק. למשל הקרם הטיפולי לפנים ולגוף וג'ל הרחצה הטיפולי מסדרת TOPIC SKIN לעור יבש ואדמומי, והתחליב להקלה והרגעה מהירה לגרד ועקיצות, מוצרים המבוססים על תמציות צמחים ומתאימים גם לילדים מגיל חצי שנה, ללא סטרואידים, ללא פראבנים, ללא בושם, ללא תוספת צבע. לאחר שימוש במוצרים, חשים בהקלה מיידית והפחתה בגרד.
  • השתדלו להימנע מדברים המעודדים גירודים בגוף, כמו חומרים המייבשים את העור.
  • מומלץ להשתמש בתכשירים דוחי חרקים.
  • במקרה והגירוד חמור, מומלץ להלביש את הילד בכפפות כותנה במשך הלילה על מנת למנוע גירוד.